Matadorlandet – om det borgerliga Danmark. av docent Ann-Sofie Dahl

En bok om det borgerliga Danmark. Kan svensk borgerlighet lära något av Danmark?
Av: Ann-Sofie Dahl, docent internationell politik, boende i Köpenhamn

Hur kommer det sig att Danmark är så borgerligt, men inte Sverige? Vad beror de många åren med borgerliga regeringar på? Vad kan svensk borgerlighet lära av Danmark? Danmark har haft borgerlig regering under tjugo av de senaste trettio åren. Hur kommer det sig? Vad kan Sverige lära av Danmark? I sin analys av vårt grannland visar Ann-Sofie Dahl hur Danmark i grunden är ett borgerligt land: Matadorlandet med sin jordbruks- och handelstradition, där det är fint att tjäna pengar. I Danmark ber man inte om ursäkt för sina borgerliga ideal.

Matadorlandet har även förstärkts genom en kultur- och værdikamp. För att ändra samhället måste man ändra värderingarna, sade Anders Fogh Rasmussen. Även i Sverige, menar Dahl, behövs en idé – och kulturkamp som står upp för de borgerliga värderingarna mot vänsterhegemonin.

De danska borgerliga regeringarna från Schlüter till Løkke har på många sätt flyttat fram de borgerliga positionerna. Men den borgerliga politiken har tunnats ut bland annat genom samarbetet med Dansk Folkeparti. En viktig lärdom från Danmark är därför att en borgerlig regering måste våga fylla sin politik med borgerligt innehåll om man långsiktigt vill förändra Sverige.

Pris 175 kr ex moms och porto. Boken finns även att beställa i bokhandeln.
Beställ enstaka exemplar enklast på www.adlibris.com eller bokus.com
Beställ flera exemplar direkt via oss på förlaget

Next →